Trafik ve İlk Yardım Haftası

17.08.2017 792

17-08-2017

Türkiye'nin de üyesi bulunduğu ve Avrupa ülkelerinden pek çoğunun birleşerek kurduğu Konsey, Mayıs ayının ilk cumartesi günü ile başlayan haftayı "Uluslararası Karayolu Güven Haftası" olarak kabul etti. Bu konseyin merkezi, Fransa'nın başkenti Paris'tedir. Konseye üye ülkeler zaman zaman toplanarak trafik sorunlarını görüşürler. Gerekli kuralların uygulanmasını kararlaştırırlar.

Uluslararası Karayolu Güven Haftası, bizde önce "Trafik Güvenliği ve Eğitim Haftası" daha sonra da "TRAFİK HAFTASI" olarak kabul edildi.

Amaç: Trafik sorunlarını çözümleyerek düzenli bir trafik sağlamak. Trafik kazalarını önlemektir.

Trafik kazalarının çokluğu bakımından dünyanın ileri ülkelerinden biri olan Türkiye'de, Trafik Haftasının önemi büyüktür. Bu yüzden Trafik Haftasında ve yıl boyu, trafik kazalarının önlenmesi için çabalar harcanır.

Mayıs ayının ilk cumartesi günü gazeteler, radyo ve televizyon, Trafik Haftasının başladığını bütün yurda duyururlar. Okullarımızda özellikle ilkokullarımızda Trafik Haftası büyük bir önem ve çalışmalarla değerlendirilir. Günlük hayatta daima karşıkarşıya bulunduğumuz, hatta birlikte yaşadığımız trafik kuralları açıklanır, uygulamalı bir şekilde öğretilir.

Trafik polislerinden ve uzmanlardan kurulu ekipler, okullara giderek trafik kurallarını film göstererek anlatır ve öğretirler. Trafik kazalarını ve bunların sebeplerini gösterir, korunma yollarını açıklarlar.

Gazeteler, trafik kurallarına ve trafik kazalarına ait resimler, karikatürler, yazılar yayınlarlar. Trafik kazalarının doğurduğu büyük maddi ve manevi zararları dile getirirler. Radyoda da bu konuda yayınlar yapılır. Televizyonda yapılan yayınlar, yayalar ve sürücüler yönünden çok etkili ve faydalı olur.

Şehirlerin büyük caddelerine beze yazılı ve trafik kazalarını önlemede etkili olan güzel sözler asılır.

Okullarda trafik kuralları, trafik kazaları, kazaların önlenmesi ile ilgili konuşmalar yapılır, şiirler okunur. Ayrıca kompozisyon, resim, karikatür, şiir yarışmaları açılır. Derece alanlar ödüllendirilir.

Okul Eğitici Çalışma Kollarından "TRAFİK KOLU", arkadaşlarına faydalı olmak için yoğun bir çalışma içine girer. Özellikle okula geliş gidişlerde trafik kurallarının uygulanmasında arkadaşlarına yol gösterirler. Yardımcı olurlar. Trafik kazalarından korunmak için neler yapılacağını uygulamalı bir şekilde öğretirler.

Trafik Haftası, yayın organları, okulları, trafik ekipleri ve uzmanları, yayaları, sürücüleri ile milletçe en iyi bir şekilde değerlendirilir. Çalışanlara herkes yardımcı olur, saygı duyar.

Trafik, Trafik Kuralları ve Kazalardan Korunma

Trafik: Trafik genelde kara, hava, deniz taşıtları ile yayaların kendilerine ait yollarda gidiş gelişleri olarak tanımlanır. Ancak biz insanları daha çok ilgilendiren kara yollarına ait trafiktir. Kara trafiği, hayatımızın bir parçasıdır. Yaşadığımız sürece, yollarda yürür, kara taşıtları ile yolculuk yaparız. Başka bir deyişle trafik, trafik kuralları ile birlikte yaşarız.

Hayatımızın bir parçası olan trafiği ve trafik kurallarını çok iyi öğrenip uygulamalayız. Uyguladığımız sürece kazalardan uzak, mutlu bir hayat süreriz.

Trafik Kuralları: Trafiğin düzenli ve faydalı olması için uzun araştırmalar ve uygulamalar sonunda çeşitli kurallar belirlenmiştir. Sürücülerin ve yayaların uyması zorunlu olan bu kurallara "Trafik Kuralları" denir.

Trafik kuralları yazılı ve çeşitli işaretlerle halka duyurulur ve anlatılır karayollarına işaret levhaları şeklinde herkesin görebileceği yerlere konur.

Trafik kurallarına uymak zorunludur. Uymayanlar çeşitli şekillerde cezalandırılır. Trafik kuralları, malımızı, canımızı korumak için konmuştur. Kişi olarak, toplum olarak, millet olarak kazasız,düzenli ve mutlu yaşamak istiyorsak trafik kurallarını öğreneceğiz, uygulayacağız. Uymayanları uyaracağız, gerektiğinde trafik ve diğer devlet kuruluşlarına bildireceğiz. Bu insanlık görevi, vatandaşlık görevidir.

Yayalar, Özellikle Çocuklar ve Öğrenciler için Gerekli Olan Bazı Trafik Kuralları

* Daima yaya kaldırımlarında yürümeliyiz.

* Cadde ve sokaklarda karşıdan karşıya yaya geçitlerinden geçmeliyiz. Karşıdan karşıya geçerken; önce sola, sonra sağa, tekrar sola bakmalıyız. Taşıt yoksa hızlı adımlarla ve koşmadan karşıya geçmeliyiz. Caddenin ortasında sağa bakmayı da unutmamalıyız.

* Yaya kaldırımı olmayan yollarda, yolun sağından yürümeliyiz. (Soldan yürürsek, aynı yolu paylaştığımız taşıtlar arkamızdan geleceği için göremeyiz).

* Karşıdan karşıya geçerken trafik polislerinin işaretlerine uymalıyız.

* Trafik lambalarının bulunduğu yerlerde; "KIRMIZI IŞIKTA" durmalı, "YEŞİL IŞIKTA" geçmeliyiz. Yolda taşıt olmasa bile kırmızı ışıkta geçmemeliyiz, yeşil ışığın yanmasını beklemeliyiz.

* Cadde ve sokaklarda gördüğümüz trafik işaretlerine uymalıyız.

* Duran bir taşıtın önünden veya arkasından cadde ve sokağa inmemeli ve karşıya geçmemeliyiz.

* Yolculuk yaptığımız taşıtlar durmadan inmeye ve binmeye çalışmamalıyız. Şoförlerin dikkatini çekecek hareketler yapmamalıyız.

* Cadde ve sokaklarda, yakınlarında oyun özellikle top oyunları oynamamalıyız. Yola kaçan topun peşinden koşmamalıyız.

Sevgili öğrenciler yukardaki bazı trafik kurallarını ve bütün trafik kurallarını öğrenip uygulayınız. Trafik kazalarına karşı dikkatli olunuz.

Trafik Kazaları ve Bu Kazalardan Korunma: Yayaların ve sürücülerin trafik kurallarına uymaması, trafik kazalarına sebep olur. Trafik kazaları; taşıtların çarpışması, taşıtın yaya çarpması, taşıtların devrilmesi biçiminde meydana gelir. Trafik kazalarının sebeplerinin başında trafik kurallarına uymamak gelir. Ayrıca dikkatsizlik, içkili ve uykusuz araç kullanmak, taşıtlardaki teknik arızalar, sel-zelzele-toprak kayması-yolun bozulması trafik kazalarının sebepleri arasında sayılabilir. En çok ve en büyük kazaların sebebi trafik kurallarına uymamak, dikkatsizliktir.

Trafik kazaları yaralanmalara, ölümlere ve büyük maddi hasarlara sebep olur. Kolay kolay sarılamayacak yaralar açan trafik kazalarından bizleri korumaya çalışan trafik polislerine karşı minnet borcumuz vardır. Onlara yardımcı olmak, sevgi ve saygı duymak önde gelen görevimizdir.

Trafik kazalarında ilkyardımın önemi büyüktür. İlkyardımı öğrenerek uygulamanın hayat kurtardığını unutmayalım. Trafik kazalarında yaralananlara elimizden gelen yardımı ve kan vermeyi kutsal bir görev sayalım.