Enerji Tasarrufu Haftası

16.08.2017 588

16-08-2017

Enerji, bir iş yapabilme yeteneğidir. Enerjiyi belirtileriyle anlarız. Söz gelimi, elektrik enerjisini, lambanın yanması, ütünün ısınması, TV'nin çalışması ile fark ederiz.

Enerji yoktan var edilemez ancak var olan enerjiyi başka bir enerji biçimine dönüştürebiliriz. Örneğin, odun ya da kömür yaktığımızda ısı verir. Bu ısıyla suyu kaynatır, su buharı elde ederiz. Buhar gücüyle çeşitli tekerlekleri döndürebiliriz. Dönen tekerleğin hareket enerjisiyle de elektrik jeneratörünü çevirir, elektrik enerjisi sağlarız.

Bir milletin yükselmesinde, ilerlemesinde elektrik enerjisinin rolü büyüktür. Sanayide, ulaştırmada, ev gereksinmelerinin tümünde elektrik enerjisi kullanılır. Evlerin ısıtılması, havalandırılması; asansör, buz dolabı, ocak ve fırınlar, süpürge, çamaşır makinesi yaşantıyı kolaşlaştırır; temiz ve modern duruma getirir; ancak enerjinin de bol, ucuz, kolay elde edilmesi zorunludur.

Günlük yaşantımızda sürekli olarak enerji kaybolur. Kaybolan enerji, geri gelmez. Söz gelimi, elektrikli ütümüzü kullanırken kumaş ve hava ısınır. Kumaş soğuyunca, ısı havaya verilmiştir. Bunu geri alamayız. Enerjiyi gelişigüzel kullanırsak, daha çok kaybolur. Enerjinin elde edilmesi ise çeşitli kaynakların kullanılmasını ve tüketilmesini gerektirir.

Elektrik enerjisi elde etmek için su gücü, petrol, kömür kullanılır. Bu kaynaklar sonsuz değildir. Petrol ve kömür yatakları tükenir, yağışlar azalınca baraj göllerinin suları çekilir, pınar ve kuyular kuruyabilir.

Yurdumuzda enerji çok pahalı ve zor elde edilmektedir. Bu nedenle her geçen gün fiyatlar artmaktadır. Bu durum aile bütçesini sarsmakta, enerji yetmediği için de fabrikalar verimli çalışmamakta ya da kapanmaktadır. Ayrıca elektrik kesintileri, su kısıntıları, kömür ve odun darlığı, akaryakıt sıkıntısı olmaktadır.

Konutlarda çokça enerji kullanılır. Dikkatli ve tutumlu davranmazsak enerji boşu boşuna kaybolur. Bundan hem bizler hem de ülkemiz zarar görür. Enerji kullanmada tutumlu olmalıyız. Bunun için evlerde yapacağımız işleri şöyle sıralayabiliriz :

* Kapı ve pencerelerin kenarlarını, alt kısımlarını, kırık yerlerini iyice kapatmalıyız.

* Pencerelerimizde çift camlı izolasyonu kuvvetli ürünler kullanmalıyız.

* Sobaları soğuğun geldiği yana kurmalıyız.

* Soba borularını uzun tutmalıyız ancak çekişi azalmamalıdır.

* Sobaları üstten yakmalıyız.

* Tutuşturmada kuru odun kullanmalıyız.

* Radyatörlerin önünü perde ile kapatmamalıyız, radyatör ardına ısıyı yansıtıcı levhalar koymalıyız.

* Oda sıcaklığını düşürmek için radyatörler kapatılmalıdır. Sıcaklık 20 dereceyi aşmamalı, odalar güneşli ve temiz saatlarde havalanmalıdır.

* Sıcak suyu tutumlu kullanmalı. Musluklar iyice kapatılmalı, bozuklar onarılmaktır.

* Kullanılmayan odalarda ışık yakılmamasına dikkat etmeliyiz

* Buzdolabının kapısı uzun süre açık kalırsa buzluğu çokça buzlanırsa fazla elektrik tüketir.

* TV seyrederken gereksiz ışıklar sönmeli ilgi duyulmayan programlarda TV kapanmalıdır.

* Elektrikli ev aletlerini verimli kullanmak gerekir.

* Asansörleri mümkün mertebe çıkarken kullanmalıyız.

* İş yerlerindeki reklam ışıklarını azaltmak aynı yöne veya yere giden özel otomobilleri nöbetleşe kullanmak eğer mümkünse oldukça tasarruflu olacaktır.

* Unutmayalım: "EN UCUZ ENERJİ, TUTUMLU KULLANILAN ENERJİDİR."