Okul Başarısında Ailenin Rolü

Okul Başarısında Ailenin Rolü

07.10.2021 151

Okul başarısı çocuğun geleceğini etkileyen önemli bir faktördür. Çocuğun okuldaki başarısı ilerde edineceği mesleği etkiler ve dolayısıyla yaşayacağı hayatın sosyal ve ekonomik durumunu da belirlemiş olur. Bu önemin farkında olan aileler çocuklarının dersleri konusunda aşırı ve baskıcı tutumlara girişebilmektedir. Bazen de aileler kendilerinin ulaşamadığı eğitim düzeyine ya da ekonomik düzeye çocukları ulaşsın istediklerinden yüksek beklentiler içerisine girebilirler.

Anne-baba tutumları çocukların okul başarısında çok önemli bir yere sahiptir. Anne-babaların yanlış tutumları çocukların geleceğini telafisi zor bir şekilde olumsuz etkileyebileceği gibi, çocuklarının eğitim hayatının rahat ve başarılı geçmesini de sağlayabilir.

Ders çalışma alışkanlığı çocuğa çok küçük yaşlarda kazandırılması gereken bir sistemdir. Çocuğunuza zamanı kullanma sınırını 5-6 yaşlarında koymaya başlayabilirsiniz.

Anne-babalar,

-Çocuklarınıza dersleri konusunda aşırı baskıcı davranırsanız, kendilerini ancak başarılı olduklarında seveceğiniz, yoksa değer verip sevmeyeceğiniz algısına kapılabilirler.

-Çocuğunuzdan beklentilerinizi onun potansiyeline uygun ölçülerde tutmalısınız. Her çocuk aynı başarı kapasitesine sahip olmayabilir.

-Aile içi geçimsizlik, şiddet gibi durumlar çocuğun ruh sağlığını zedeleyeceğinden, bu durum okul başarısına da yansıyabilir.

-Çocuğunuz başarısız olsa dahi sizin onu her koşulda seveceğinizi bilmeye ihtiyaç duyar.

-Çocuğunuzun eğitimi konusunda nasıl destek vereceğinizi bilemeyebilirsiniz, bu konudaki uzmanlardan, öğretmen ya da danışman olabilir, yardım almaktan çekinmeyin.

-Çocuğunuza özel zaman ayırın.

-Onunla dersler dışında da farklı konularda konuşmaya özen gösterin.

-Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamaktan kaçının.

-Çocuğunuza evde ders çalışabilmesi için uygun ortam sağlamaya özen gösterin.

-Kendi ders çalışma sistemini oluşturması için çocuğunuzu destekleyin.

-Çocuğunuzun öğretmenleriyle aşırıya kaçmadan iletişim halinde olun.

-Çocuğunuzun eğitimi ve geleceğiyle ilgili kaygılarınız varsa bunu ona yansıtmamaya özen gösterin.

-Ders çalışmak dışındaki faaliyetlere de katılımını teşvik edin.

-Aile içinde huzur ve sevgi ortamı her zaman çocuklar için önemlidir. Bu ortamı onlara ve kendinize sağlamaya çalışın.

-Çocuğunuzun notlarını sürekli kontrol etmekten kaçının.

-Çocuğunuzun okul ve dersler dışında da sorunları olabileceğini unutmayın.

-Olumsuzu değil olumluyu vurgulayın. Çocuğunuz başarısızlık yaşadığında önceki başarılarını ya da başka alanlardaki başarılarını vurgulayın.

 

Kaynak: http://www.derinpsikoloji.com/okulbasarisindaaileninrolu.html